programma van de drieëntwintigste editie

Het centrale thema voor de editie 2016: het bier in al zijn aspecten

Vrijdag 2 september: verkiezing Miss & Prins

Vanaf 20u00 wordt jong en oud uitgenodigd op de verkiezing van Miss en Prins Folklore 2016 in het OC De Schouw. Organisatie vzw Folklorecomité Lichtervelde.
Twee koppels zullen er strijden om de titiel. U kunt hen steunen door in groten getale aanwezig te zijn bij de stemming. Let wel: enkel persoonlijke stemmen op de avond zelf zijn geldig.
Kaarten zijn te verkrijgen bij de kandidaten en de bestuursleden.

Zaterdag 3 september: misviering

Om 15u30 misviering in het Sociaal Restaurant van het woonzorgcentrum, Dokter Roelenslaan 2 te Lichtervelde. Massaal bijgewoond door de bewoners van het zorgcentrum. Iedereen welkom.

Om 17u00 ontvangst Miss & Prins en het Folklorecomité door mevrouw de burgemeester op het gemeentehuis.

Om 17u 30: Opening van de tentoonstelling "Brouwerijen en cafés in Lichtervelde" in het gemeentehuis.

Vanaf 20u00 kroegentocht in het centrum van de gemeente met optredens van o.a. Dirty 5, Big Bayou Bandits Marcell Trioen, Rawdeal, Varo, Spitfox, Toxicity, ...
Organisatie: vzw Mid Live Rock
Toegangsprijs: € 8.00 vvk/ € 10.00 add. Kaarten te verkrijgen bij de deelnemende kroegen en het bestuur van MLR (info@midliverock.be of www.midliverock.be)

Zondag 4 september: stoet en marktanimatie

Folklorestoet

De stoet bestaat uit karren, wagens en koetsen getrokken door paarden en oude traktoren en wordt aangevuld met het voetvolk.

De stoet start om 13u30 en zal volgende route volgen:
start Statieplaats, Weststraat, Leeuwstraat, Europalaan, Ketelbuiserstraat, Essestraat, Rozenlaan, Vandepoelelaan, Sportlaan, Burg.Callewaertlaan, Dokter Roelenslaan, Statiestraat, Neerstraat, Kerkplein, Hoogstraat, Torhoutstraat, Burg. Callewaertlaan (ontbinding stoet).

Marktanimatie

Vanaf 14u00: marktanimatie
In samenwerking met een aantal artisanale brouwerijen, wordt de markt wordt ingericht met verschillende oude cafeetjes waar diverse ambachtelijk gebrouwen bieren te degusteren zijn. Alle bieren worden geserveerd in een speciaal Folklore-glas (te koop op de markt voor € 2.00).
Dit wordt aangevuld met oude ambachten zoals oude dorsmachine, kloefenkapper, accordeonist, orgeldraaier, barbier, hoefsmid, wolspinster, schoenmaker, clochards, een ludieke wedstrijd op "de biervelo"...
Uiteraard ontbreekt het komisch duo "Zoo Maar" niet.

Vanaf 15u30
Aankomst van de stoet op de Markt

Vanaf 15u30
Onze stunt: we dagen Lichtervelde uit om met 1000 mensen deel te nemen aan een bierstafette. Dat betekent dat 1000 verschillende mensen in een aaneengesloten ketting een pint salamanderen. We gaan dit bovendien proberen te realiseren in een zo kort mogelijke tijd. Iedereen ouder dan 16 jaar wordt uitgenodigd hieraan deel te nemen.

Vanaf 17u30
Afsluiter met een Tirolerkapelle van de Original Dorfmusikanten uit Pittem.

Activiteiten in de rand

Het folklorebier ‘het Lichtervelds blond’ kan in verschillende horecazaken en op de folkloremarkt worden geproefd.

Tentoonstellingen

Hoogstraat
Zondag  4 september : oude moto’s
Gemeentehuis – tentoonstellingsruimte
Zondag 4 september : "Brouwerijen en cafés in Lichtervelde": tentoonstelling georganiseerd en voorgesteld door Heemkundige Kring Karel van de Poele.