Met trots stelt het Folklorecomité de 25 ste editie van de Folklorefeesten  aan u voor.
Hét Lichtervelds evenement die sedert 1971 zijn inwoners samen brengt om het heden en verleden te vieren.

Deze jubileum editie hebben we "Lichtervelde Klinkt" genoemd. Een naam met dubbele betekenis. We klinken dit jaar op de 25 ste editie, die tevens in teken staat van muziek.

Het feestweekend start op vrijdagavond 2 september, met Bal Populaire.
Een muzikale feestavond in OC De Schouw waar vollop gefeest en gedanst kan worden met 2 bands en een DJ. Meer info en tickets.

Op zondagnamiddag 4 september vindt het traditionele hoofdevenement plaats: de folkloremarkt. De namiddag begint met een muzikale optocht van het station naar de markt.

Daarna proberen we met z'n allen een recordpoging reuzepolonaise, om de Roeselaarse poging te verbreken (380). De eerste 500 deelnemers krijgen een gratis Piro Tripel  !

Daarnaast is er een bier- en smulmarkt, met tal van randanimatie en oude ambachten.

We sluiten het feestweekend af met een optreden van Kobe Sercu .


Muzikale optocht

Vanaf 13.15u
Een heuse muzikale optocht trekt van het station naar de Markt.
We roepen zoveel mogelijk mensen op om in oude klederdracht te verzamelen op de Stationsplaats tegen 13u15.

De deelnemers wandelen samen met muzikale artiesten, harmonieën, fanfares en reuzen via Statiestraat en Marktstraat naar de Markt.


Biermarkt en smulmarkt

Vanaf 14.00u zorgen de lokale verenigingen dat de dorstigen worden gelavend en de hongerigen worden gevoed aan democratische prijzen! 


Oude ambachtenmarkt

Klompenmaker, wolspinster, draaiorgel, paardenmolen, Vlaamse doedelzak, boterkarner, maken van hoefijzers, hoefsmid, houtdraaiwerk, smid, stoelenvlechter, steenkapper, ...


Optredens op de kiosk op de markt

Van 14u30 tot 15u30:

  • Accordeonfanfare Choux de Bruxelles
  • Doedelzakgroep de kleine Kornemuze
  • L’harmonie Concorde (Nortkercque)
  • Koninklijke Harmonie de Burgersgilde
  • L’harmonie ‘l avenir’ Oye Plage en fanfare les amies réunie Recq-sur-hem
  • Koninklijke fanfare Sint Cecilia de Zwaan

Recordpoging reuzepolonaise

Zoals gewoonlijk op de folklorefeesten, gaan we terug voor een stunt. We organiseren een reuzepolonaise op de Markt, waarbij we op minstens 500 deelnemers durven rekenen. De eerste 500 deelnemers krijgen na deelname een gratis piro tripel (gesponsord door All Drinks Bevernagie).

We willen vooral bewijzen aan Stad Roeselare, die in 2019 hier ook een poging toe deed en ampertjes 380 deelnemers telde, dat Lichtervelde leeft en als kleine gemeente dit ruim kan overtreffen.

Daarom, doen we een oproep naar gegadigden om rond 15u30 met ons en onder begeleiding van de Lichterveldse fanfare en harmonie en twee franse fanfares, de polonaise te dansen op ‘Leef’.

Het wordt één groot feest op de markt.


Old-timers

Oude wagens en moto’s in de Hoogstraat.


Randanimatie

Tal van muziekanten komen op de terrassen oude liedjes spelen, vergezeld met verschillende randanimatie. Je vindt er bv. een professionele authentieke barbier, waarzegster, "kop-van-jut" krachtmetingspel en veel meer!


Tentoonstelling muziek in Lichtervelde

Gemeentehuis – tentoonstellingsruimte

‘Tentoonstelling muziek in Lichtervelde’. Tentoonstelling georganiseerd en voorgesteld door Heemkundige kring Karel van de Poele.


Bezoek het kerkorgel

In het folklorethema 'muziek' kan het grootste instrument van Lichtervelde niet ontbreken.
Vanaf 14u is er mogelijkheid om het kerkorgel te bezoeken met uitleg door de koster.


Optreden Kobe Sercu

Kobe (50) is de derde telg van zeven uit het Ardooise gezin Sercu. Samen met zijn broers Sam (52), Mathias (49) Jozef (46) en Benjamin (44) is hij geregeld op Vlaamse podia te zien. De Broers Sercu spelen er een kleurrijke mix van covers, vertalingen en eigen nummers.


nog
tot editie 2022